Part time is al héél wat

Eten als de king

“Plantbased by day, meat eater by night. Flavour around the clock. Eat like a Londoner.” De metro in de Britse hoofdstadhing er begin 2024 vol mee. Om die Londoners te laten eten en koken wat goed is voor hun portemonnee én voor deplaneet. Gevolg door een knipoog: “Have your cake and eat it.” Het idee erachter is om de inwoners nieuwe gewoontes aan te leren. Met best een paar originele suggesties: vegetarisch of vegan eten tot 18.00 uur en daarna doen waar je zin in hebt. Op avontuur gaan als je voor thuisbezorgd kiest: bestel lekkere gerechten uit een keuken waar traditioneel veel plantbased opties zijn, zoals de Griekse en Indiase. Gooi minder eten weg thuis, breng de kliekjesdag weer terug. En natuurlijk: kijk in je koelkast en voorraadkast wat je nog hebt voordat je boodschappen gaat doen.

Kleine acties, groot verschil

Het moet leuk, heerlijk én betaalbaar zijn, dan doen mensen vanzelf wel mee, is het idee. Je hoeft echt geen enorme milieuactivistte zijn om een positief stempel op de wereld te drukken. Alle beetjes helpen. Kleine acties, groot verschil. Dat vindt een anderebekende Brit ook. De koning… Vroeger werd Charles uitgelachen omdat hij met bomen zou fluisteren. Maar hij was zijn tijd eigenlijkver vooruit. Highgrove House - zijn landgoed in Gloucestershire - werd in 1980 een biologische boerderij met hectaren aan wilde bloemen en akkers. Charles is duidelijk: “The business of whatwe eat of course is important, for years I haven’t eaten meat and fish on two days a week and I don’t eat dairy products on oneday a week.” Hij stelt dat we de druk op het klimaat en de natuur verlichten als meer mensen zouden minderen met vlees en vis. Door minder ervan te eten kun je kiezen voor eerlijker.”

Van chicken naar quiche

Na jaren herenboeren wordt hij in 2023 eindelijk gekroond. Bij een kroning horen tradities en bij een feest lekkernijen. De Engelsendanken de befaamde coronation chicken - een salade met abrikozen, kipfilet en curry - aan het banket ter gelegenheid van dekroning van Koningin Elisabeth in 1952. Bedacht door de oprichter van Le Cordon Bleu London - mijn oude school - om de sterkeband met de voormalige koloniën te symboliseren. Maar Charles beperkt zich niet tot de genodigden. Het koninklijk paar publiceert een recept voor de big-lunch-street- parties die in elk dorp en elke stad georganiseerd worden. Geïnspireerd door het lievelingsgerecht van zijn moeder: de coronation quiche met tuinbonen, spinazie, dragon, ei en kaas. Inderdaad, een groenterecept.

Parttime carnivoor

Zo kan het dus ook. De simpele formule 1 dag vegan, 2 dagen vegetarisch per week kan zelfs een koning met zijn volle schema aan. En ik gok dat op diners er niet een sneu uitzonderingsbord naar hem wordt gebracht maar dat alle gasten heerlijk zit te smikkelen van een mooie Indiase maaltijd of een bubble and squeak met glamorgan ’sausage’. (Deze recepten vind je in mijn boek).  En zo maakt ook een parttime carnivoor een enorm verschil.

Dit is een stukje uit “Lekker is dat”. Ben je benieuwd naar meer? Bestel je boek hier!

Vorige
Vorige

Chef Michael Koenig: "Open vuur verdient een prominentere rol in restaurants"

Volgende
Volgende

Enthousiaste reacties op Dutch Cuisine-filosofie bij Franse gastronomiekenners